۱۴ تا از راه های منحصر به فرد افزایش خلاقیت در طراحی
طراحی هنری خلاقانه است. اگر طراح گرافیک هستید، پس روحی خلاق دارید اما باید با دانش و آموزش درست آن را افزایش دهید. خلاقیت مهارتی است که نیاز به پرورش مداوم دارد، میتوان آن را به میوه پرتقال تشبیه کرد. پرتقال اول یک دانه است و دور از چشم همه در زمین کاشته میشود، از لحاظ آب و تغذیه به آن رسیدگی شده تا به رشد و تکامل رسیده است، آنچه الان ما و شما میبینیم فقط یک میوه است که استفاده میکنیم. کار طراح گرافیست هم دقیقاً مشابه میوه پرتقال است و ما زحمتهای قبل از انجام طراحی، خلاقیت و روشهای رسیدن به آن را ندیده و فقط پروژه نهایی را در تبلیغات میبینیم.
به نظر شما راه های افزایش خلاقیت در طراحی برای یک گرافیست حرفهای، چه راههایی هستند؟ طراح باید چه کاری انجام دهد تا طرحی جذاب ایجاد کند؟
ما در این مطلب ۱۴ راه برای افزایش خلاقیت نوشتیم که هر طراح گرافیک باید آنها را بداند و استفاده کند.
۱۴ روش از تکنیک های حرفهای خلاقیت
همانطور که گفتیم طراحان گرافیک همراه با کامپیوتر و نرمافزارهای گرافیکی پشت صحنه بنرها، بروشورها، پوسترهای تبلیغاتی و … هستند. بعضی از طراحان به تنهایی کار میکنند و برخی نیز در شرکتها و تیمهای طراحی مشغول به کار هستند. به صورت کلی هدف طراح انتقال پیام به مخاطب است، اما برای انتقال درست باید خلاقیت داشته باشد که در ادامه راه های افزایش خلاقیت در طراحی را مینویسیم.
۱. از آموزش های مفید غافل نشوید
یکی از راههای داشتن خلاقیت، آموزش دیدن است. آموزش همیشه و در همهٔ رشتهها مفید است. به عنوان طراح حرفهای یا تازهکار باید همیشه در جریان آموزشها و یادگیری تکنیکها، ابزارها و فیلترهای جدید باشید و از آنها استفاده کنید. آموزشهای مفید و مرتبط با کار خود را خریداری یا از شبکههای مختلف مثل یوتیوب دنبال کنید تا در جریان ویژگیهای بهروز نرمافزارهای طراحی قرار بگیرید.
ما در صفحه اینستاگرام کادر آموزش به صورت مرتب تکنیکها و فیلترهای آموزش فتوشاپ را بارگذاری میکنیم که منبع مفیدی برای ایده گرفتن است.
۲. کارهای طراحان را دوباره طراحی کنید
پکیجهای آموزشی، غالباً همراه با فایل تمرینی هستند، فایلها را به صورت کامل انجام دهید، یا هر طرحی را دیدید که برای شما جالب و جذاب بود، حتماً آن را دوباره طراحی کنید. طراحی دوباره چالشی بسیار مفید است، زیرا در حین انجام کار، ایدههای خوبی به ذهن میرسد که در طراحی پروژهها بسیار کمک کننده است.
ممکن است، نتوانید طرح را به خوبی بنر طراحی شده اصلی، در بیاورید یا خیلی ضعیفتر کار کنید، آیا باز هم طراحی دوباره مفید است؟
۳. دست از انتقاد خود بردارید
یکی از اشتباهاتی که اکثر انسانها انجام میدهند، این است که کارهای خود را خیلی شدید انتقاد میکنند. این را بدانید که امکان ندارد شما فردی خلاق ولی منتقد باشید. انتقاد بیجا، خلاقیت را محدود میکند، پس وقتی کاری را انجام میدهید و میدانید پروژه مشکلات زیادی دارد، اصلاً خود را بیمورد انتقاد نکنید، زیرا با یادگیری و تمرین، در آینده همهٔ اشکالات برطرف میشوند.
یادتان باشد، هرگز نسبت به خود سختگیری بیشاز حد نکنید، زیرا یادگیری یک فرایند است و با انجام آن هر روز خلاقیت شما در مورد انجام کارها بهتر میشود.
۴. تمرین و تکرار خلاقیت را تکمیل میکند
یکی دیگر از راه های افزایش خلاقیت در طراحی تمرین و تکرار مداوم است. قطعاً میدانید در هر کاری که انجام میدهید، باید تمرین و تکرار داشته باشید و طراحی نیز جدا از این قانون نیست. هیچ روزی از تمرین و تکرار غافل نشوید، زیرا هنگامی که روی طرحها تمرین میکنید، بر هنر طراحی بیشتر مسلط میشوید و در نتیجه به نکتههای خلاقانه زیادی دست پیدا میکنید.
خلاقیت ارتباط زیادی با تمرین دارد، طراح گرافیک باید مسیری را طی کند که هرگز ندیده است و در انتها نتایج کار را ببیند، این مسیر ایدههای زیادی را به شما میدهد، پس هر روز کار جدیدی را انجام دهید یا حتی پروژههای قدیمی خود را دوباره طراحی کنید.
۵. ارتباط با طراحان مختلف
قطعاً اینکه هر روز طراحی کنید و کار شما مورد ارزیابی قرار نگیرد، خوب نیست و میسر پیشرفت را طولانیتر طی میکنید. چارهٔ کار ارتباط با طراحان مختلف و با سابقه است. شرکت در همایشها و رویدادها، فرصتی برای آشنایی با طراحان است.
ارتباط با طراحان بسیار ارزشمند است، زیرا چیزهای جدید و زیادی یاد میگیرید، افق دید خود را تغییر داده، از ایدههای طراحان الهام گرفته، از آنها درس میگیرید و اشتباهات خود در طراحی را با آنان در میان میگذارید.
مجموعه کادر آموزش نیز برای دانشجویان دوره پکیج آموزش زیر و بم فتوشاپ امکانات ارتباط با طراح، را به صورت کامل در نظر گرفته است تا دانشجویان بتوانند از همهٔ موقعیتها استفاده کنند. مهرداد سلطانی مدرس گرافیک وب و فتوشاپ، مدیر و موسس سایت کادر آموزش، به صورت مرتب وبینار آموزشی برگزار میکند و طراحی شاگردان را مورد ارزیابی قرار میهد و در بهبود کار به آنها کمک میکند. علاوه بر استفاده از ایدههای مختلف معلم، دانشجویان برتر به بازار کار هم معرفی میشوند.
۶. نمونههای رایگان طراحی کنید
این را باور داشته باشید که تعداد زیادی از طراحان در ابتدا از نمونههای رایگان شروع به کار کردند، شما هم مانند بقیه، در ابتدای مسیر طرحهای رایگان یا با قیمت پایین طراحی کنید و برای خود رزومه کاری تهیه کنید. در هر پروژهای که انجام میدهید، نکتههای جدیدی یاد میگیرید و لازمه رسیدن به خلاقیت و جایگاههای بهتر انجام طرحهای رایگان یا قیمت پایین است.
۷. نمونه کارهای مختلف را ببینید و تحلیل کنید
در فضای وب و شبکههای اجتماعی روی هر عکس، بنر یا تبلیغی که توجه شما را جلب میکند، حتماً کلیک کنید و آن را تحلیل کنید. استفاده از نور، رنگ، ترکیب، تکنیکهای طراحی و … منبع خوبی برای الهام گرفتن هستند.
۸. ذخیره نکتههای مهم
اینکه به عکس یا طرحی نگاه کنید و در لحظه ایده جالبی به ذهن شما برسد، باید حتماً آن را در جایی یادداشت یا ذخیره کنید. میتوانید دفترچه یادداشتی تهیه یا در قسمت یادداشتهای گوشی یا لپتاپ ایده را ذخیره کنید. زمانی که میخواهید طراحی انجام دهید، به ایدههای نوشته شده سر بزنید، میبینید که با آنها چه خلاقیتها و تکنیکهایی را در طرح جدید ایجاد میکنید.
۹. مطالعه را در برنامه روزانه خود قرار دهید
مطالعه کردن باعث تحریک مغز میشود و ذهن را برای خلاقیتهای بیشتر آماده میکند. کتابهای مختلف در رابطه با طراحی یا کتابهای عمومی، خواندن زندگینامه افراد موفق و هرگونه مطالعهای به پویایی ذهن کمک میکند.
وبلاگهای مختلف نیز منبع خوبی برای خواندن و مطالعه هستند. برخی از طراحان موفق دنیا وبلاگی دارند که تجربههای خود و اطلاعات مفیدی را در مورد طراحی منتشر میکنند که خواندن مطالب وبلاگها نیز به ایدههای جدید بسیار کمک میکند.
تا این قسمت از مطلب، راه های اصلی و مهم برای افزایش خلاقیت در طراحی را نوشتیم، برخی از روشهای دیگری نیز وجود دارند که به خلاقیت و ایدههای ناب کمک میکنند. خالی از لطف نیست اگر روشهای ادامه مطلب را هم بخوانید و استفاده کنید.
۱۰. محدود کردن انتظارات خود
زمانی که شروع به طراحی میکنید، اصلاً انتظار نداشته باشید که باید بهترین پروژه باشد و هیچ نقصی نداشته باشد زیرا هیچوقت اتفاق نمیافتد که اولین پروژه شما بدون نقص باشد، هر وقت برگردید و به کارهای گذشته خود نگاه کنید، حتماً نیاز به ویرایش دارند و این طبیعی است چون شما هر روز در حال یادگیری هستید و مشکلها را برطرف میکنید.
۱۱. ورزش های هیجانانگیز انجام دهید
پژوهشهای زیادی در مورد تاثیرات ورزش بر سلامتی انجام شده است و طبق نتایج تحقیقات، هنگام انجام ورزش ضربان قلب افزایش میابد و اکسیژن بیشتری را به مغز میرساند. در هنگام ورزش هورمونهای مختلفی ترشح میشوند که تاثیر مستقیم روی رشد سلولهای ذهن دارند. ورزش همچنین باعث تقویت حافظه و افزایش تمرکز میشود.
۱۲. تفکر مثبت باعث خلاقیت میشود
تحقیقات زیادی در مورد تفکرات مثبت در زندگی انجام شده و نشان میدهد که تفکر مثبت فرد را به سمت ماجراجویی ترغیب کرده و باعث افزایش خلاقیت میشود. به عنوان مثال فردی را در نظر بگیرید که احساس خوشبختی در زندگی دارد، این فرد در انجام کارها هیجان بیشتری دارد و کارهای جسورانهتری را انجام میدهد. احساس مثبت در افراد همچنین باعث انعطافپذیری بیشتری نیز میشود.
۱۳. استفاده از کلاههای تفکر ادوارد دوبونو (Edward De Bono)
دکتر ادوارد دوبونو (Edward De Bono) نظریه تفکر جانبی را پایهگذاری کرده است، او نویسندهای بود که بیشتر در زمینه روشهای فکر کردن و آموزش تفکر خلاق نوشته است. ادوارد دوبونو توانایی فکر کردن را مهمترین مهارت انسان میدانست و معتقد بود که این مهارت را باید آموخت و با هوش انسان متفاوت است. Edward De Bono روش شش کلاه تفکر را ارائه کرد و به خاطر همین معروف شد:
کلاه سفید: از حقایق، ارقام و آمارها برای یافتن چیزهای جدید استفاده کنید.
کلاه قرمز: از احساسات افراد برای رسیدن به چیزی استفاده کنید.
کلاه سیاه: از نظرات منفی هم میتوانید برای رسیدن به چیزی استفاده کنید، اما مراقب قضاوتهای نادرست باشید.
کلاه زرد: از نکتههای مثبت برای ایدهپردازی استفاده کنید.
کلاه سبز: از تفکرات خلاق و ایدههای نو برای رسیدن به چیزی استفاده کنید.
کلاه آبی: به آنچه که در عالم واقعیت نگاه میکنید، ایده بگیرید.
۱۴. استفاده از چک لیست اسبرون (Obsorn’s Checklist)
اسبرون تکنیک طوفان فکری را ابداع کرد، او در سال ۱۹۵۳ چک لیستی برای تولید و بهینهسازی محصول ارائه کرد که مورد استفاده زیادی قرار گرفت. چک لیست Obsorn’s، لیستی از سوالهایی است که میتوانید در مورد پروژهای که انجام میدهید از خود بپرسید و در انتها با جواب به سوالها ایدههای خوبی میگیرید. چک لیست به صورت زیر است:
- قابل استفاده برای موارد دیگر است؟
- قابل آموختن است؟
آیا میتوان طرح را یاد گرفت؟ موارد دیگری شبیه به طرح شما وجود دارد؟ با گذشته قابل مقایسه است؟
- قابل اصلاح است؟
آیا طرح قابل ویرایش است؟ اگر رنگ، معنی، شکل، صدا و … طرح تغییر کند، چه اتفاقی میافتد؟
- قابل بزرگ کردن است؟
آیا میتوان طرح را از نظر طول، ارتفاع، زمان، فرکانس و … بزرگ کرد؟ قابلیت دوبرابر شدن را دارد؟
- قابلیت کوچک شدن را دارد؟
آیا میتوان طرح را کوچک، کوتاه، سبک، ریزتر، حذف و … کرد؟
- قابلیت جایگزینی دارد؟
آیا میتوان در طرح موارد مختلف، فرایند، مکان، رویکرد، شخص دیگری و … را جایگزین کرد؟
- قابل تنظیم مجدد است؟
آیا میتوان ترتیب، الگو، سرعت، برنامه، طرح و … را دوباره طراحی یا تنظیم کرد؟
- قابلیت معکوس کردن را دارد؟
آیا میتوان اِلمانهای و نقشهای مختلف طرح را برعکس یا جابجا کرد؟
- قابل تبدیل شدن است؟
آیا میتوان هدفها، اِلمانها، ایدهها را با هم ترکیب و به پروژهای دیگر تبدیل کرد؟
هدف اسبرون از چک لیست، این است که فرد هر یک از سوالها را از خود پرسیده و سعی کند به صورت جزئی به هر سوال، با توجه به ایده و طرح خود جواب دهد. استفاده از چک لیست ذهن را بازتر کرده و به خلاقیت شما کمک میکند.
از راه های افزایش خلاقیت در طراحی استفاده کنید
در این مطلب ۱۴ روش منحصر به فرد برای افزایش خلاقیت نوشتیم، هر کدام از روشها در افزایش خلاقیت بسیار کمک کننده است. با استفاده از راههای مختلف میتوانید در مسیر طراحی پیشرفت کنید. اگر شما هم راهی برای افزایش خلاقیت میدانید که در این مطلب نوشته نشده است، حتماً در قسمت دیدگاه بنویسید تا ما و مخاطبان سایت کادر آموزش بتوانیم استفاده کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید