انواع فتوشاپ و ۵ نکته مهم که باید درباره این نرمافزار محبوب بدانید
امروزه میلیونها کاربر در سراسر دنیا از فتوشاپ استفاده میکنند. اگر شما هم علاقمند به یادگیری فتوشاپ هستید در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا تعریفی از فتوشاپ، انواع فتوشاپ و فرمت فایلهای فتوشاپ را خدمتتان ارائه کنیم.
تاریخچه فتوشاپ
ابتدا کمی در مورد پیدایش فتوشاپ برایتان بگوییم؛ در سال ۱۹۸۷، توماس نول (دانشجوی دکترای مهندسی) و برادرش جان نول (علاقمند به عکاسی) فتوشاپ را طراحی کردند. این دو برادر از همان ابتدا از فتوشاپ به عنوان یک نرمافزار برای وایریش ساده عکس استفاده میکردند. زمانی که برادران نول نسخه اولیه فتوشاپ را تولید و به بازار عرضه کردند؛ شرکت Adobe Systems نسخه اولیه فتوشاپ را از آنها خریداری کرد و فتوشاپ به Adobe Photoshop نامگذاری شد. اولین نسخه شرکت Adobe در فوریه سال ۱۹۹۰ منتشر شد. این نسخه به کاربران اجازه میداد تا فایلها را در فرمتهای مختلف باز و ذخیره کنند. کاربران همچنین میتوانستند hue, balance و color saturation عکسها را تنظیم کنند. قابلیتهایِ حداقل برای نقاشی نیز در این نسخه وجود داشت. طراحان گرافیک نیز به سرعت به Adobe Photoshop پیوستند.
فتوشاپ چیست؟
فتوشاپ نرمافزاری است که برای ویرایش تصویر و روتوش عکس در سیستمعامل ویندوز و سیستمعامل مک OS استفاده میشود. فتوشاپ نرمافزار محبوب طراحان وب و ویرایشگران عکس است. کاربران فتوشاپ تصویر جدیدی را ایجاد یا تصاویر و آثار هنری را ویرایش میکنند. این نرمافزار کاربردیترین نرمافزار برای ایجاد عکس و ویرایش عکس با فرمتهای مختلف است. با ابزارهای که در فتوشاپ وجود دارد؛ عکسها هم جداگانه و هم به صورت چند عکس با هم قابل ویرایش هستند. چندین نوع فتوشاپ وجود دارد که از جمله آنها میتوان به:
Photoshop CC
Photoshop Elements
و Photoshop Lightroom اشاره کرد؛ که از بین انواع فتوشاپ، Photoshop CC در بین کاربران ایرانی محبوبیت بیشتری دارد.
۱. از فتوشاپ چه استفادههای میشود؟
فتوشاب ابزار مهمی برای طراحان، توسعه دهندهگان وب، گرافیستها و عکاسان است.
به صورت خیلی گسترده از فتوشاپ برای ویرایش عکس، روتوش، ترکیب چند تصویر و مدلسازی وب استفاده میشود.
تصاویر دیجیتال یا اسکن شده برای استفاده در صنعت چاپ یا استفاده آنلاین؛ در فتوشاپ ویرایش میشوند.
قبل از مرحله کدنویسی طراحی نهایی وبسایت نیز در فتوشاپ انجام میشود.
۲. انواع فتوشاپ کدامند؟
فتوشاپ سیسی (Photoshop CC)
فتوشاپ سیسی نسخه Creative Cloud است که اکنون در سراسر دنیا در دسترس قرار دارد. این نسخه، نسخه حرفهای از خانواده بزرگ فتوشاپ است. فتوشاپ سیسی نرمافزار پیشرفتهای است که طراحان، متخصصان وب، ویراستاران ویدیو و عکاسان برای تغییر یا ویرایش تصاویر دیجیتال از آن استفاده میکنند. فتوشاپ در ابتدا برای ویرایش تصاویر 2D (دو بعدی) و بعضی از قابلیتهای تصاویر 3D (سه بعدی) استفاده میشد. اما اکنون کاربردهای بسیار وسیعی دارد.
فتوشاپ المنت (Photoshop Elements)
Photoshop Element نسخهای متفاوت از محصولات فتوشاپ است. تعدادی از قابلیتهای حرفهای فتوشاپ سیسی در این نسخه به صورت خیلی ساده و آسان طراحی شده و در اختیار کاربران قرار گرفته است. و به صورت خاص این نسخه برای عکاسان آماتور و علاقمندان به عکاسی دیجیتال طراحی شده است.
قابلیتهای مورد استفاده در Photoshop Element شامل موارد زیر میشود:
- تغییر در رنگهای عکس
- برش عکس
- برطرف کردن نواقصی مثل تمیز کردن لنز یا برطرف کردن قرمزی چشم
- کشیدن عکس با خودکار یا مداد
- اضافه کردن متن به عکس
- از بین بردن چیزهای اضافی در عکس
- دسترسی سریع به عکس
- انتشار آنلاین یا ایمیل کردن عکس
فتوشاپ لایتروم (Photoshop Lightroom)
Photoshop Lightroom که به نام Lightroom یا LR معروف است. بخشی از محصولات فتوشاپ است که بیشتر عکاسان برای پردازش عکس با حجم بالا از آن استفاده میکنند. Lighroom توانایی ایجاد و ذخیره عکس را دارد و میتوان همزمان عکسهای زیادی را به آن اضافه کرد. این نرمافزار همچنین دارای ویژگی تصویربرداری است؛ به صورتی که تصویر اولیه دست نخورده باقی میماند. Lightroom ویرایش فایلهای RAW را انجام میدهد. بنابراین برای کسی که عکسهای زیادی با فرمت RAW میگیرد؛ این نرمافزار بسیار مفید و کاربردی خواهد بود.
LR با گرفتن هر عکس یک آلبوم ایجاد میکند که در آن ویرایشهای انجام شده روی عکس را ذخیره میکند. اگرچه Photoshop Lightroom برخی از ویژگیها و عملکردهای Photoshop CC و Photoshop Element را ندارد، اما از روشهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد.
۳. آیا فتوشاپ در ویندوز با فتوشاپ در مک متفاوت است؟
بین فتوشاپ ویندوز و مک هیچ تفاوتی وجود ندارد به جز چند shortcut که آن هم به سیستم ویندوز و مک برمیگردد. منوها، آپشنها، پنلها و ابزارها همه در جای یکسان در هر دو سیستم قرار دارند؛ فتوشاپ میتواند روی هر دو سیستم به صورت یکسان مورد استفاده قرار گیرد. درواقع خود کامپیوتر باید حداقل شرایط را برای استفاده از فتوشاپ داشته باشد. که در ادامه برایتان گفتهایم:
۴. کامپیوتر برای نصب فتوشاپ باید چه ابزارهایی داشته باشد؟
موارد زیر حداقل ابزارهای مورد نیاز برای استفاده فتوشاپ در کامپیوتر با ویندوز یا مک است:
ویندوز:
- Intel® دو هستهای یا AMD Athlon®64 processor؛ 2 GHz processor یا بیشتر
- Microsoft Windows 7 با Service Pack 1، Windows 8.1, یا windows 10
- رم 2GB یا بیشتر
- فضای قابل دسترس hard-disk برای ویندوز 32-bit، باید 2.6GB یا بیشتر و برای ویندوز 64-bit، باید 3.1GB یا بیشتر باشد و همچنین فضای خالی بیشتری نیز برای نصب مورد نیاز است.
- نمایشگر 1024×768 با رنگ 16bit و 512MB یا بیشتر از dedicated VRAM.
- سیستم OpenGL 2.0-capable
مک:
- چند هستهای Intel با پشتیبانی 64bit
- MacOS نسخه 10.13 (High Sierra)، نسخه 10.12 (Sierra) یا Mac OS X نسخه 10.11 (El Capitan).
- رم 2GB یا بیشتر
- فضای قابل دسترس hard-disk باید 4GB یا بیشتر باشد و همچنین فضای خالی بیشتری نیز برای نصب مورد نیاز است.
- نمایشگر 1024×768 با رنگ 16bitو 512MB یا بیشتر از dedicated VRAM.
- سیستم OpenGL 2.0-capable
۵. فرمت فایلهای فتوشاپ چه فرمتهای هستند؟
فتوشاپ عکسها و طرحها را با فرمتهای مختلفی ذخیره میکند که هر فرمت با هدفی خاص استفاده میشود. برای مثال عکسی که برای وبسایت استفاده میشود باید به اندازه کافی کوچک باشد و سریع بارگزاری شود ولی برخلاف آن، عکسی که برای محصولات 3D استفاده میشود باید کیفیت بالا و جزئیات بیشتری داشته باشد. بعضی از عکسها فقط پیکسل دارند ولی بعضی دیگر باید هم پیکسل و هم وکتور داشته باشند. بنابراین برای حفظ همه ویژگیهای فتوشاپ از جمله افکتها، ماسکها و لایهها از فرمت PSD استفاده میشود.
فرمت فایلهای که فتوشاپ، باز یا ذخیره میکند:
- Photoshop Format: PSD- سایز فایل PSD میتواند تا 2GB باشد. فقط فایل PSD همهی ویژگیهای ادیت عکس یا طرح را ذخیره میکند.
- Large Document Format: PSB- سایز فایل PSB میتواند بیشتر از 2GB باشد و تا 300,000 پیکسل را در هر بعد پشتیبانی میکند. لایهها و فیلترهای اعمال شده را هم پشتیبانی میکند.
- Tagged-Image File Format: TIFF- این قالب با برنامههای متعدد سیستم عامل پشتیبانی میشود. CMYK, RGB, grayscale, و indexed color را نیز پشتیبانی میکند. اندازه فایلهای TIFF حداکثر 4GB است.
- RAW- این فایلها میتوانند بزرگتر از 2GB باشند. فایلهای RAW انعطاف پذیر هستند و میتوانند عکس را بین سیستمها یا برنامهها انتقال دهند. این فرمت تصاویر CMYK, RGB, و grayscale را پشتیبانی میکند.
- Portable Document Format: PDF- این فرمت Fonts, page layouts, vector, و bitmap graphics را نمایش میدهد. علاوه بر اینها؛ electronic links نیز در فایل PDF گنجانده میشوند.
- Graphics Interchange Format: GIF- این فرمت اغلب برای نشان دادن گرافیک رنگی indexed شده یا عکسهای با فرمت HTML، استفاده میشود. GIF اندازه فایل را به حداقل میرساند و زمان انتقال را کاهش میدهد. این فرمت alpha channels را پشتیبانی نمیکند.
- Portable Network Graphics: PNG- این فرمت در واقع عمل فشردهسازی را انجام میدهد و عکسهای 24bit را پشتیبانی میکند اگرچه بعضی از مرورگرهای وب فایلهای PNG را پشتیبانی نمیکنند. فرمت PNG شفافیت عکسهای RGB و grayscale، را حفظ میکند. همچنین این فرمت عکسهای indexed color, grayscale, RGB و bitmap mode را نیز پشتیبانی میکند.
- Joint Photographic Experts Group: JPEG- فایل این فرمت اغلب برای عکسهای HTML استفاده میشود. فرمتهای grayscale, RGB و CMYK را پشتیبانی میکند. اگرچه با فشردهسازی سایز تمام اطلاعات انتخاب شده را کاهش میدهد ولی تمام اطلاعات رنگی فایل RGB را حفظ میکند.
- Cineon- هر 10bits از فرمت channel digital با Kodak ساخته میشود. این فرمت برای بازگرداندن فیلم بدون تغییر کیفیت عکس، استفاده میشود. از این فرمت در سیستم Cineon Digital Film نیز میتوان استفاده کرد.
دیدگاهتان را بنویسید